(Her)examen doen voor Code 95? Dit zijn onze tips!

Als beroepschauffeur is het belangrijk (en ook verplicht) om te blijven investeren in jouw professionele ontwikkeling en kennis. Een onmisbaar onderdeel van het beroep van vrachtwagen- en buschauffeurs is het behalen én behouden van de Code 95. In deze blogpost leggen we je uit wat Code 95 is, welke opleidingen hieronder vallen en hoe jij je het beste kunt voorbereiden op de cursussen. Of je nu voor het eerst Code 95 behaalt of een herexamen moet afleggen, onze tips helpen je om deze succesvol af te ronden.


Wat houdt Code 95 in? 

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die aangeeft dat je vakbekwaam bent voor het beroep van chauffeur. Deze code is verplicht voor alle beroepschauffeurs die in een voertuig rijden waarvoor een C1(E), C(E), D1(E) of D(E)-rijbewijs nodig is. Code 95 is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te verbeteren en de professionaliteit in de transportsector te verbeteren.


De Code 95 opleidingen van Logistic Force

Er zijn verschillende opleidingen die onder de Code 95 vallen. Deze opleidingen hebben tot doel de vakbekwaamheid van chauffeurs te vergroten en hen te trainen in belangrijke vaardigheden. Enkele voorbeelden van opleidingen die onder Code 95 vallen, zijn:

  • Toets Besloten Terrein en Praktische Toets: Dit zijn aanvullende toetsen voor beroepschauffeurs en geeft je de eerste 35 punten voor de Code 95.
  • Nascholing Code 95: Deze nascholing is verplicht voor beroepschauffeurs en moet elke vijf jaar worden gevolgd. Het omvat verschillende modules over onderwerpen zoals verkeersveiligheid, milieu, rij- en rusttijden, laden en lossen, enz.
  • Veiligheids- en EHBO-training: Deze training richt zich op de algemene veiligheid, de veiligheid onderweg en hoe te handelen bij ongevallen en verwondingen.
  • Rijvaardigheidstraining: Deze training is gericht op het verbeteren van de rijvaardigheid van chauffeurs in verschillende situaties en onder verschillende weersomstandigheden.

Wil je een volledig overzicht van alle Code 95 opleidingen van Logistic Force? We hebben ze voor je geselecteerd op onze website


Wat moet je doen voor Code 95? Dit zijn onze vier tips!

Het behalen van je Code 95 begint bij een goede voorbereiding. We hebben onze top vier met tips voor het voorbereiden van jouw Code 95 cursus(sen) op een rijtje gezet.  

1. Plan op tijd

We beginnen met het belangrijkste: plan op tijd! Zorg ervoor dat je ruim van tevoren plant wanneer je één of meerdere cursussen gaat volgen. Doe dit eventueel in overleg met je werkgever. Zorg dat je ook voldoende tijd vrijmaakt om te studeren en je voor te bereiden op de examens. 

2. Repeterend leren

Omdat je bij een herexamen naast het werken ook nog eens moet leren, is onze tip als volgt: studeer regelmatig. Verdeel jouw studiemateriaal in behapbare delen en studeer meerdere keren. Dit helpt je om de informatie beter te onthouden en voorkomt dat je alles op het laatste moment moet doornemen. 

3. Doe je voordeel met oefenmateriaal 

Veel Code 95 cursussen bevatten praktische oefeningen. Maak gebruik van deze gelegenheid om jouw vaardigheden te verbeteren en de geleerde theorie in de praktijk te brengen. Naast praktische oefeningen kun je vaak ook nog oefenen met proefexamens. Maak gebruik van proefexamens om jouw kennis te testen en te zien op welke gebieden je extra aandacht moet besteden.

4. Bekijk vooraf welke Code 95 opleiding jij nodig hebt

Logistic Force is een erkende Code 95 opleider met een uitgebreide keuze in Code 95 opleidingen. Op onze website vind je alle informatie over onze Code 95 opleidingen en cursussen. Als je dat wilt, kun je jezelf ook direct aanmelden via onze website.


Kort voor je samengevat

Het behalen en behouden van Code 95 is verplicht voor vrachtwagen- en buschauffeurs. Door te investeren in de vereiste opleidingen toon je niet alleen jouw vakbekwaamheid, maar draag je ook bij aan de veiligheid op de weg. Plan jouw cursus(sen) op tijd, kies een betrouwbare opleidingsaanbieder en bereid je grondig voor door te studeren en te oefenen. Met deze tips vergroot je jouw kans op succes bij het (her)examen voor Code 95

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met een van onze 20 vestigingen in het land. Veel succes met jouw professionele ontwikkeling als chauffeur!