Hoe rijd je veilig met een heftruck?

Cursus ‘Veilig werken met de heftruck’

Een heftruck is een krachtig hulpmiddel bij het verplaatsen van zware lasten in magazijnen, op bouwplaatsen en in industriële omgevingen. Maar het werken met een heftruck brengt ook risico's met zich mee. Daarom is het van groot belang om goed getraind te zijn in het veilig bedienen en besturen van een heftruck. Een cursus ‘Veilig werken met de heftruck’ biedt je de juiste kennis en vaardigheden om ongelukken te voorkomen en veiligheid op de werkvloer te vergroten.

De cursus ‘Veilig werken met de heftruck’ bestaat uit een klassikaal (theorie)deel, een praktijkdeel en in sommige gevallen is het ook mogelijk om een gedeelte als e-learning te volgen.

Tijdens de cursus ‘Veilig werken met de heftruck’ leer je in de basis hoe je een heftruck gebruikt. Dit bestaat uit het begrijpen van de verschillende onderdelen en hoe je deze gebruikt. Je leert de juiste technieken om goederen te tillen, verplaatsen en stapelen. Ook leer je hoe je veilig kunt manoeuvreren, rekening houdend met de omgeving en mogelijke obstakels. Het gebruik van veiligheidsgordels en andere beschermende uitrusting wordt sterk benadrukt.


Hoe werk je veilig met een heftruck?

Veiligheid moet altijd voorop staan bij het werken met een heftruck. Hier zijn onze belangrijkste tips om veilig te werken met een heftruck:

  • Controleer de heftruck: Voordat je de heftruck gebruikt, voer je een grondige controle uit om ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed werken. Controleer de remmen, banden, verlichting en andere belangrijke systemen.
  • Geschikte snelheid: Rijd altijd met een gepaste snelheid, vooral in drukke werkomgevingen. Vermijd scherpe bochten en plotseling remmen om het risico op kantelen of omvallen tot een minimum te beperken.
  • Veilige laadcapaciteit: Laad nooit meer dan de maximale laadcapaciteit van de heftruck. Overbelasting kan leiden tot gevaarlijke situaties.
  • Houd rekening met de omgeving: Let op collega’s, voetgangers en obstakels in de omgeving. Communiceer duidelijk met collega's en gebruik indien nodig een toeter om anderen te waarschuwen voor je aanwezigheid.
  • Gebruik de juiste rijbaan: Blijf op de aangewezen rijstroken en gebruik de heftruck niet op ongeschikte ondergronden of hellingen.
  • Noodstops: Weet hoe je een noodstop moet maken en oefen deze procedure regelmatig. Dit kan van groot belang zijn in noodsituaties.
  • Correct stapelen: Stapel ladingen op een stabiele manier en plaats ze gelijkmatig verdeeld over de vorken om het risico op kantelen te verminderen.

Heftruck certificaat Code 95

Het behalen van een heftruckcertificaat Code 95 is een belangrijk onderdeel voor beroepschauffeurs. Code 95 is een aanduiding op je rijbewijs die aangeeft dat je als chauffeur vakbekwaam bent en aan bepaalde nascholingseisen hebt voldaan. Voor het veilig werken met een heftruck in bepaalde beroepen kan het verplicht zijn om een Code 95 certificaat te hebben of te halen.

Om het heftruckcertificaat Code 95 te behalen, moet je een specifieke opleiding volgen die gericht is op veiligheid, wetgeving en praktische vaardigheden met voor het rijden op een heftruck. Deze certificering vernieuwt zich iedere vijf jaar, waardoor heftruckchauffeurs op de hoogte blijven van de nieuwste veiligheidsvoorschriften en technieken.

Wil jij veilig leren werken met een heftruck?

Veilig werken met een heftruck vereist de juiste training, naleving van veiligheidsvoorschriften en het bewustzijn van mogelijke gevaren. Het volgen van een cursus en het behalen van het heftruckcertificaat Code 95 zijn cruciale stappen om een vakkundige en veilige heftruckchauffeur te worden. Ben jij er klaar voor? Logistic Force is een ervaren en gecertificeerde opleider met 20 locaties door heel Nederland. Er is dus altijd een locatie bij jou in de buurt. Bekijk al onze heftruckopleidingen via onze website.

Wil je meer informatie over onze opleidingen? Neem dan contact op met de afdeling opleidingen via e-mail (opleidingen@logisticforce.nl) of telefoon (013 – 571 30 65).