Van wetenschappelijk studie naar vuilnisvrouw... Anouk doet het gewoon!

Anouk van de Ven (24) is een slimme tante, want ze rondde met succes haar Master Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen af. Toch viel het niet mee om een baan te vinden binnen haar vakgebied. Maar Anouk ging niet bij de pakken neerzitten en besloot een baan als vuilnisvrouw te accepteren. Het bleek een ‘gouden greep’ met een bijzonder extraatje. Naast dat ze het werk verbazingwekkend leuk bleek te vinden, vond ze door de bemiddeling van Logistic Force ook nog eens een baan als analist voor de Spaanse zwembond die prima aansluit op haar studie. Hoog tijd voor een goed gesprek met Anouk.

Dus je hebt een mooie studie succesvol afgerond en dan lukt het niet om een baan te vinden. Hoe kan dat?

“Dit is een mooi praktijkvoorbeeld dat je studie niet altijd garant staat voor het vinden van een passende baan. Ik vroeg mezelf na mijn studie af wat ik nu eigenlijk zocht in een baan, wat vind ik écht leuk om te doen? Het bleek iets in de topsport te zijn. Met deze combinatie van mijn persoonlijke wensen en mijn studie bleek het gewoon niet zo makkelijk om een passende baan te vinden.” 

 

En toen dacht je… dan word ik vuilnisvrouw?

“Nou nee, niet direct. Maar ik wist wel dat ik niet thuis op de bank wilde blijven zitten. Dus toen ben ik naar Logistic Force gegaan met drie doelen op zak: zo snel mogelijk aan de slag kunnen, lekker wat geld verdienen en de werklocatie moest op fietsafstand van mijn huis zijn. Arthur (van Logistic Force Uden) kwam toen met deze baan als vuilnisvrouw op de proppen. “Durf je het aan?” vroeg hij. “Ja hoor, ga ik gewoon doen” was mijn antwoord. En zo geschiedde. Na een proefdag wist ik het zeker: Ik word vuilnisvrouw!”

 

Hoe houd je jezelf staande in een echte (en misschien ook wel wat rauwe) mannenwereld?

“Soms moet je het een beetje afdwingen, maar over het algemeen lukt het vrij aardig. Ik heb hele toffe collega’s die mij respecteren en ik hen omgekeerd ook. Er is geen onderscheid bij ons. Niet op afkomst, niet op achtergrond en niet op opleidingsniveau. Dat vind ik mooi. We hebben samen een taak en die voeren we op een fijne manier uit. En ik vind het werk dus oprecht heel leuk. Ik ga met plezier naar mijn werk. Wie had dat gedacht?” 

 

Wat heeft Logistic Force voor jou betekend in dit proces?

“Heel veel. Om te beginnen hebben ze natuurlijk deze verrassende én passende baan voor me weten te vinden. Maar de verdere samenwerking ervaar ik ook als prettig en ontzorgend. Heel anders dan bij andere uitzendbureaus. Ze zijn behulpzaam, reageren snel op vragen en hebben een ondersteunende rol. Ik heb het gevoel dat ze echt mijn belangen behartigen, ook richting de opdrachtgever.” 

 

Maar je werkt nu ook voor de Spaanse zwembond. Leg eens uit hoe dat precies zit.

“Dat is een even mooi als bijzonder verhaal. Natuurlijk wisten ze bij Logistic Force van mijn studie en achtergrond. Ze hadden al eerder aangegeven dat wanneer ze mij daarmee konden helpen, ze dat niet na zouden laten. Ondanks dat zo’n baan natuurlijk niet binnen hun werkveld ligt. Toen ik op een dag mijn kerstpakket ging ophalen, bleek er niemand meer aanwezig te zijn. De dag erna ging ik terug en toen was ook Bart (regiomanager Logistic Force) aanwezig. Ik raakte met hem aan de praat en hij zei: “Ik denk dat ik in mijn netwerk iemand heb, die jou kan helpen.” Niet veel later zat ik met de juiste persoon aan tafel en inmiddels heb ik een (parttime) baan als analist van de Spaanse zwembond. Zo zie je maar dat dingen bijzonder kunnen lopen. Want stel je eens voor dat die eerste dag dat ik voor mijn kerstpakket kwam, er wél iemand aanwezig was geweest. Dan had ik Bart misschien nooit ontmoet en had ik deze baan niet gehad!”

 

En nu? Gaan ze bij Van Kaathoven een vakvrouw missen binnenkort?

“Het werk als analist van een topsportzwemteam is zelden een fulltimebaan. Veel analisten van een topsportzwemteam hebben er nog een baan naast of combineren het met het doen van onderzoek. Maar het is wel superfijn om het nu te kunnen combineren. Van Kaathoven is hier erg flexibel in, ook als ik soms voor langere tijd bezig ben voor mijn taak als analist. Zoals in juli van dit jaar toen het WK zwemmen in Japan plaatsvond. Toen heeft de Spaanse zwembond mij ingevlogen om hun wedstrijden te analyseren. Supergaaf om mee te maken! Maar om antwoord te geven op je vraag: Voorlopig zit ik prima bij Van Kaathoven en zeker als ik dit kan blijven combineren met mijn werk als sportanalist. Iedereen zal begrijpen dat wanneer ik ooit een fulltimebaan aangeboden krijg binnen mijn vakgebied, ik deze met twee handen zal aangrijpen. Maar de komende tijd zie je me gewoon nog aan een vuilniswagen hangen in de straten van regio Uden om de containers te legen.”